Mikä graniitti on?

 
Graniitti on harmaan, vaaleanpunaisen tai punaisen sävyinen karkearakeinen kivi, joka koostuu pääasiassa kvartsista ja maasälvästä. Graniitti voi sisältää myös hieman kiillettä, amfiboleja ja muita mineraaliaineita. Graniitti on laajalti esiintyvä syväkivilaji, jota löytyy maankuoresta. Sitä käytetään pääasiassa rakennusmateriaalina sekä veistosten ja muistomerkkien valmistamiseen, sillä se on lujaa, kovaa ja helposti käsiteltävää. Graniittia suositaan rakennusmateriaalina, sillä se kestää naarmuuntumista, on helposti puhdistettavaa, luonnollista ja lämmönkestävää eikä ime liikaa nesteitä sisäänsä. Siksi sitä käytetään usein työtasojen valmistukseen. Fyysisten etujensa lisäksi graniitti tarjoaa ainutlaatuisine kuvioineen myös iloa silmälle.
 

Nero Assoluto Kiillotettu

 

Nero Assoluto Poltettu/Harjattu
 
 

Nero Assoluto Hiottu

 

Emerald Pearl

 
Blue Pearl

 

Angola Black

 

Nero Africa

 
Star Galaxy

 

Steel Grey

 

Baltic Brown

 

Tan Brown

 

Multicolor Red

 
Balmoral Red

 

Juparana Colombo

 

Rosa Beta

 

Bianco Sardo

 

Azul Valverde
 
Verde Savana

 
Jura Grey

 
Bohus Grey

 
 
 

Graniittia löytyy lähes kaikista maista, mutta pääasiallinen graniitin louhinta tapahtuu Intiassa, Kiinassa, Afrikassa, Brasiliassa ja Skandinaviassa. Suurien graniittivarantojen ansiosta kyseinen kivi on helposti saatavilla ja melko lompakkoystävällinen ratkaisu kodin kaunistamiseen. Yleisten ominaisuuksiensa vuoksi graniittia käytetään sekä sisä- että ulkoarkkitehtuurissa. Jokainen graniittitaso on ainutlaatuinen, sillä maailmassa ei ole kahta kuvioiltaan ja väritykseltään täysin samanlaista graniittia.
 

Graniitti keittiössä


Graniitti on sileä ja erittäin tiheärakenteinen kivi. Siksi kyseessä on varsin hygieeninen materiaali, joka soveltuu täydellisesti keittiön työtasoksi. Tälle kivelle ominainen kuvio ja väri luovat keittiöön miellyttävän ja kodikkaan tunnelman. Graniitti on myös naarmuuntumatonta, mikä tarkoittaa, että ruostumattomasta teräksestä valmistetut keittiöveitset eivät naarmuta pintaa. Elintarvikkeiden pilkkomista suoraan graniittipinnalla ei kuitenkaan suositella, sillä se tylsentää veitsiä ja lyhentää siten merkittävästi niiden käyttöikää. Graniitti sopii erinomaisesti keittiöön myös siksi, että se on lämmönkestävää, ja liedeltä otetut kattilat ja pannut voidaan asettaa suoraan graniittipinnalle ilman pannunalusta.
Keittiön työtasolle roiskuu välillä erilaisia nesteitä ja aineita. Kuten sanotaan – tekevälle sattuu! Tässä graniitin etuna on helposti puhdistettava pinta, joka ei ime nesteitä sisäänsä. Graniittipintojen kanssa ei siis tarvitse huolehtia erilaisista tahroista. Päivittäiseen puhdistukseen riittää vain liina ja lämmin vesi. Tarvittaessa voidaan käyttää myös neutraalia tai lievästi hapanta/emäksistä pesuainetta. Erittäin happamia aineita tulee välttää. Kannattaa suosia aineita, jotka on tarkoitettu erityisesti luonnonkiven puhdistukseen. Se takaa pitkän käyttöiän ja kauniin keittiötason.
Vaikka graniittipinta on naarmuuntumaton, se ei tarkoita, että pinta on suojassa kaikenlaisilta vaurioilta. Graniitti on erittäin lujaa, mutta erilaiset materiaalit voivat silti vahingoittaa pintaa. Keittiössä tulee välttää graniittipinnan puhdistamista erittäin hankaavilla välineillä, kuten terässienellä. Keittiötasoissa kannattaa ensin käsitellä graniittipinta, sillä erilaiset graniittikivet ovat huokoisuudeltaan erilaisia, ja tahrojen estämiseksi ja puhdistamisen helpottamiseksi pinta kannattaa kiillottaa etukäteen.Graniiti


Graniitti kylpyhuoneessa


Graniittilaatoilla päällystetty kylpyhuoneen lattia antaa tilalle tyylikkään ja ainutlaatuisen ilmeen. Koska graniitti on erittäin tiheä ja luja materiaali, se on erinomainen ratkaisu kosteisiin tiloihin vedenpitävien ominaisuuksiensa ansiosta. Jos graniittitaso asennetaan kylpyhuoneeseen tai keittiöön, on muistettava, että mitä vaaleampaa graniitti on, sitä huokoisempaa ja alttiimpaa se on vahingoittumiselle. Tummat graniittipinnat sen sijaan ovat lujempia ja kestävämpiä. Graniitin suhteen valinnanvaraa on melko paljon ja rajana on vain oma mielikuvituksesi. Kerromme seuraavaksi eri graniittityypeistä.
  • Musta graniitti eli Nero Assoluto on peräisin Zimbabwesta ja väriltään lähes kokonaan musta. Se on erittäin lujaa ja kestävää, sillä se on huomattavasti vähemmän huokoista kuin muut graniittityypit. Ulkonäkönsä ansiosta musta graniitti sopii hyvin sekä perinteisiin että moderneihin asuntoihin. Se on täydellinen ratkaisu nykyaikaisiin sisätiloihin, joissa arvostetaan sileitä linjoja ja minimalismia.
  • Siniharmaa graniitti eli Blue Pearl on peräisin Norjasta. Sen ns. "tahrainen" pinta antaa ainutlaatuisen ilmeen jokaiseen huoneeseen.
  • Galaxy Star -graniittipinta muistuttaa tähtitaivasta, sillä pronssikiteet säihkyvät mustalla pinnalla. Kyseessä on melko luja ja vahva pinta, joka sopii erinomaisesti keittiöön ja kylpyhuoneeseen. Galaxy Starilla viimeistelty työtaso on katseenvangitsija ja luo ainutlaatuisen ratkaisun kotiisi.
  • Emerald Pearl on peräisin Norjasta, ja sen tummanvihreä väri mustiin ja sinisiin täpliin sekoitettuna luo upean värileikin kotiisi. Kiemurtelevan ulkonäkönsä ansiosta se peittää hyvin erilaisia tahroja.
  • Antique Brown on peräisin Brasiliasta ja on yleisin graniittityyppi. Ruskehtavassa pinnassa on sekä tummia että hopeisia läiskiä.
Graniitin väri riippuu pitkälti kiven louhintapaikasta ja -syvyydestä. Syvemmällä sijaitsevat kivet ovat tummempia ja rakenteeltaan tiheämpiä, pintakerroksissa oleva graniitti on väriltään vaaleampaa ja huokoisempaa. Näin graniittipintoja voidaan yhdistää mihin tahansa sisustukseen ja kaikkiin yksityiskohtiin. Kuten keittiössä, kylpyhuoneeseen asennetut graniittipinnat kannattaa ensin kiillottaa parhaan mahdollisen kosteudenkestävyyden varmistamiseksi. Kylpyhuoneen lattialattoihin sopii erinomaisesti myös harjattu tai poltettu graniitti.

Graniitti 2
 

Miksi kannattaa valita graniitti?


Kuten aiemmin mainitsimme, graniitti on kestävä ja kova materiaali, joka sopii täydellisesti kaikenlaisten tilojen kaunistamiseen. Erilaisten väriratkaisujen ja kuvioiden avulla on mahdollista luoda ainutlaatuinen ja kaunis sisustus. Universaalin ulkonäön ja kosteudenkestävyyden ansiosta graniittilaatat sopivat täydellisesti kylpyhuoneen lattian päällystämiseen. Erilaisilla yksityiskohdilla voidaan lisätä vaikutusta, esimerkiksi yhdistämällä musta graniittitaso kermanvärisiin kaapinoviin. Ainutlaatuinen ja omaperäinen lopputulos on taattu joka tapauksessa. Graniitti on lisäksi 100 % luonnollista ja auttaa vähentämään ekologista jalanjälkeämme, sillä se on pitkäikäinen eikä vahingoita ympäristöä.