Mikä on marmori?


Helpoin tapa luoda viihtyisä ja tyylikäs koti on käyttää sisustuksessa luonnonkivimateriaaleja. Marmori on laajalti esiintyvä kiteinen metamorfinen kivilaji, joka koostuu erilaisista muuttuneista kalkkikivistä. Marmori koostuu alkumateriaalista riippuen joko kalsiitista tai dolomiitista. Marmori on yksi kauneimmista ja tyylikkäimmistä luonnonkivistä ja samalla erittäin ainutlaatuinen. Tätä kiveä esiintyy eri puolilla maailmaa, ja kullakin alueella esiintyvä kivi eroaa muista sekä kuvioltaan että väriskaalaltaan. Nykyään marmoria käytetään pääasiassa rakennusmateriaalina ja koristekivenä veistoksissa. Sisustuksessa marmori on merkki äärimmäisestä eleganssista ja ylellisyydestä, sillä se antaa pinnoille sileän ja pehmeän ilmeen.

 
Emperador Dark

 
Nero Marquina

 

Bianco Carrara

 
Breccia Sarda

 

Verde Guatemala

 
 Marmori on fysikaalisilta ominaisuuksiltaan melko pehmeä materiaali, mutta siitä huolimatta sen ainutlaatuinen ulkonäkö, kuvioiden ja värien monipuolisuus sekä viihtyisä ja lämmin sävy tekevät siitä suositun valinnan työtasoiksi sekä lattia- ja seinälaatoiksi.


Marmoria keittiöön


Marmoria on käytetty työtasojen materiaalina jo antiikin ajoista lähtien. Jos haluat antaa keittiöllesi ylellisen ja ainutlaatuisen ulkonäön, marmorin käyttö työtasoissa on hyvä idea. Käsittelemättömän marmorin käyttöä ei kuitenkaan suositella, sillä se on melko huokoista ja imee nesteitä ja likaa. Ennen keittiötason valmistamista marmori tulee kiillottaa ja käsitellä asianmukaisilla aineilla. Näin saat laadukkaan ja kauniin työtason, joka säilyttää ulkonäkönsä vuosikymmeniä.

Keittiön pinnoilla työskenneltäessä on suositeltavaa käyttää leikkuulautoja ja välttää esineiden vetämistä marmoripintaa pitkin, sillä toisin kuin graniitti, marmori on pehmeämpää ja alttiimpaa vaurioille. Marmori kestää kuitenkin graniitin tavoin hyvin kuumuutta, eikä liedeltä nostettujen kattiloiden ja paistinpannujen asettaminen marmoripinnalle vahingoita sitä. On kuitenkin suositeltavaa käyttää pannunalusta, jotta kattilan pohja ei naarmuta pintaa.

Marmori on melko huokoista, mutta kestää oikein käsiteltynä tahroja. Kannattaa muistaa, että kyseinen kivi on altis kemikaaleille ja reagoi eri happoihin. Siksi on erittäin suositeltavaa, että kaikki nesteet ja tahrat pyyhitään välittömästi pois marmoripinnalta. Muuten ne alkavat syövyttää pintaa, minkä seurauksena marmori menettää kiiltonsa ja pintaan jää tahra tai samea kohta. Päivittäiseen puhdistamiseen riittävät yleensä puhdas liina ja lämmin vesi. Tarvittaessa voidaan käyttää neutraalia tai lievästi emäksistä pesuainetta. Kannattaa suosia aineita, jotka on suunniteltu erityisesti marmorin tai luonnonkiven puhdistukseen. On tärkeää varmistaa, ettei tuote ole hapan, sillä se vahingoittaa marmoripintaa.
Jotta marmorin pinta pysyisi kauniina, sitä on aika ajoin kyllästettävä. Sen yhteydessä marmorin pinta huolletaan niin, että kiven pintaan muodostuu likaa ja vettä hylkivä kerrosMarmori


Eri alueilta saadaan erilaisia marmorityyppejä, joita esittelemme tässä.

  • Bianco Carrara on maailman tunnetuin marmorityyppi. Se on sävyltään klassisen vaalea, ja siinä on harmaita/mustia viivoja. Valitsemalla työtasoon Bianco Carraran voit luoda ajattoman keittiön tai kylpyhuoneen – tämä kivi tekee jokaisesta tilasta tyylikkään!
  • Verde Guatemala on väriltään sinertävänvihreää, ja sen läpi kulkee tummia tai mustia viivoja. Suuren huokoisuutensa ja vaurioalttiutensa vuoksi Verde Guatemala -marmoria ei suositella käytettäväksi työtasoissa. Se sopii paremmin visuaaliseksi koristeeksi.
  • Nero Marquina on Espanjasta saatavaa marmoria, jonka mustan taustan läpi kulkee valkoisia viivoja. Se on erittäin kaunista ja tekee jokaisesta tilasta näyttävän.
Edellä mainittujen vaihtoehtojen lisäksi marmoria löytyy myös kellertävänä, vaaleanpunaisena, turkoosina, harmaana ja monen muun värisenä.

Marmori

Marmorityötasoja ja -laattoja ostettaessa on kuitenkin oltava varovainen, sillä useita eri kivilajeja voidaan myydä marmorina. Markkinoilla on nykyään myös erilaisia keraamisia marmorijäljitelmälaattoja. Jos haluat ostaa oikeasta marmorista valmistettuja laattoja tai koristeita, selvitä ensin myyjän tausta sekä materiaalin alkuperä.
 

Marmori muissa huoneissa


Viron ilmastossa takka on yksi tärkeimmistä sisustuselementeistä, sillä se tarjoaa lämmön lisäksi myös silmänruokaa. Jos halutaan tyylikäs ja ainutlaatuinen lopputulos, marmori on täydellinen ratkaisu takan koristeluun. Marmoritakka on kestävä ja turvallinen, sillä materiaali on erittäin lämmönkestävää. Suositeltavaa on käyttää kiillotettua kiveä, sillä niin vältytään tahrojen muodostumiselta takkaan. Marmorin laaja väri- ja kuviovalikoima antaa myös mahdollisuuden luoda viihtyisä ja ainutlaatuinen takka, joka lämmittää talvella ja tekee huoneesta viihtyisämmän ja huomiota herättävämmän.
Marmorista voidaan valmistaa myös olohuoneen pöytä, joka herättää varmasti keskustelua vieraiden keskuudessa. Myös seiniä ja lattioita voidaan koristella marmorilaatoilla, ja marmoriportaat ovat suorastaan kuninkaalliset. Suosiotaan kasvattavat myös marmoriset ikkunalaudat, jotka ovat erittäin näyttäviä. Vain mielikuvituksesi on rajana.
 

Miksi kannattaa valita marmori?


Kuten aiemminkin mainittiin, marmori on kestävä, kaunis ja ainutlaatuinen kivilaji, jolla voit tuoda kotiisi kuninkaallista eleganssia. Käyttökohteita on valtavasti, mutta kannattaa muistaa, että marmori voi menettää ulkonäkönsä helpommin paikoissa, jotka ovat kovassa rasituksessa. Sitä varten on tietenkin suunniteltu erilaisia käsittelyaineita, joilla marmoripinnasta voidaan tehdä entistäkin lujempi ja kosteudenkestävämpi.
Erilaisten värien ja kuvioiden runsauden ansiosta marmorielementit sopivat jokaiseen sisustukseen. Haluatko luoda klassisen, perinteisen vai nykyaikaisen sisustuksen? Marmori voidaan yhdistää kaikenlaiseen sisustukseen ja hauskuutta voidaan lisätä leikkimällä erilaisilla yksityiskohdilla. Keittiötasojen valmistuksessa voidaan yhdistellä tummia ja vaaleita sävyjä lisäten esimerkiksi kultaista – kaunis ja tyylikäs lopputulos on taattu.
Marmori on ajaton sisustuselementti, jolla voidaan luoda ainutlaatuinen ja omaleimainen koti, joka oikein huollettuna säilyy kauniina vuosikymmenten ajan. Marmori on lisäksi 100 % luonnollista ja auttaa vähentämään ekologista jalanjälkeämme, sillä se on pitkäikäinen eikä vahingoita ympäristöä.