Takat

 
Granimax valmistaa erikoistilauksesta erilaisia tasoja, myös takkatasoja. Tarjoamme kokonaisvaltaisen ratkaisun mittauksesta asennukseen. Takka on kodin sydän, joka auttaa luomaan miellyttävän tunnelman ja tuo kotiin viihtyisyyttä sekä lämpöä. Talvella ei ole mitään parempaa kuin istua takan ääressä ja rentoutua pitkän työpäivän jälkeen. Miten takan rakentaminen aloitetaan? Mitä materiaaleja kannattaa käyttää ja miltä takan tulisi näyttää? Kerromme tästä kaikesta lisää alla olevassa artikkelissa. Ensin on selvitettävä, mitä toimintoja odotat takalta – tulisiko sen olla pääasiassa koristeellinen vai myös käytännöllinen lämmönlähde?
 

 

 

 

 
 

 Oikein rakennetut takat


Takat ovat melko kalliita, mutta jos esityö ja asennus tehdään hyvin, se on kannattava sijoitus. Rakentamisessa kannattaa ehdottomasti käyttää asiantuntijan apua, sillä huonolaatuiset takat voivat olla vaarallisia ja rikkoutua helposti. Myöhemmät muutokset ja korjaukset tulevat huomattavasti kalliimmaksi kuin kunnollisen takan rakentaminen ammattilaisen avustuksella heti alussa. Avuksi tulisi palkata myös pätevä uunimuurari kaikkien paloturvallisuusvaatimusten täyttämiseksi. Uunimuuraria, jolla ei ole toimilupaa tai ammattitodistusta, saa käyttää vain, jos tulisija rakennetaan omaan käyttöön, mutta silloin mahdollisten valitusten tekeminen myöhemmin on vaikeampaa. Kannattaa myös muistaa, että takassa käytetään elävää tulta, joten turvallisuudesta ei saa tinkiä. Viron paloturvallisuuslakiin voi perehtyä täältä: https://www.riigiteataja.ee/akt/13314859?leiaKehtiv. Yksi takan edellytyksistä on toimiva ja oikein rakennettu sekä asennettu savupiippu, jonka tehtävänä on varmistaa takan moitteeton toiminta. Takan asennuksesta ei kuitenkaan tarvitse luopua, vaikka savupiippua ei olisikaan. Nykyään apuna on moduulisavupiippu, joka voidaan asentaa suhteellisen helposti myös taloihin, joissa ei ole takkaa varten tarkoitettua savupiippua.


Takat
 

Tunnelmallinen vai käytännöllinen takka?


Kuten missä tahansa rakennusprojektissa, heti alussa on mietittävä, mitä toimintoja takalta halutaan. Takkaa rakennettaessa on ensin mietittävä, onko sen tarkoitus luoda tunnelmaa vai onko sillä tärkeä rooli myös kodin lämmittämisessä. Tunnelmatakat ovat yleensä suuria ja tilavia tai luukuttomia, eli perinteisiä avotakkoja, jotka jättävät enemmän tilaa liekkien ihailuun, mutta antavat vähemmän lämpöä. Kodin lämmittämiseen kannattaa valita ensisijaisesti lämmitykseen tarkoitettu takka. Takan toimivuus ja ulkonäkö eivät aina liity toisiinsa. Takka toimii usein kodin lämmönlähteenä ja sen ulkonäkö unohtuu. Markkinoilta löytyy kuitenkin useita eri vaihtoehtoja, joissa takan ulkonäköön panostetaan enemmän, ja kauniin julkisivun suunnittelu antaa paljon lisäarvoa huoneen sisustukselle.

Takan julkisivua suunniteltaessa kannattaa ehdottomasti harkita luonnonkiven käyttöä. Yleisin tapa koristella takka on graniitti- tai marmorijulkisivu. Luonnonkivellä on kauniin ulkonäön lisäksi myös käytännöllinen etu – kivi varastoi tulisijan lämmön ja säteilee sitä huoneeseen. Kivitakka on erittäin kestävä ja tyylikäs ratkaisu, joka kaunistaa kotia vuosikymmeniä. Luonnonkivi ei myöskään vaadi erityistä huoltoa ja on helppo puhdistaa. Yleensä siihen tarvitaan vain vettä ja mikrokuituliina, mutta sitkeämpiin tahroihin voidaan käyttää myös erityistä pH-neutraalia puhdistusainetta.
Granimax valmistaa mittatilaustyönä takkojen kivipaneeleita ja julkisivuja. Marmorilla, graniitilla tai kvartsikivellä päällystetty takka miellyttää silmää ja on erittäin kestävä. Graniitti ja marmori ovat tulenkestäviä materiaaleja. Tule valitsemaan sinulle sopiva kivi! Luonnonkivitasot tuovat taloon viihtyisyyttä sekä kodin lämpöä, ja niiden kuviot ovat ainutlaatuisia. Voit tutustua töihimme tarkemmin täällä: https://www.granimax.fi/galleria/. Jos haluat kotiisi huomiota herättävän ja ainutlaatuisen ratkaisun, ota yhteyttä auttavaiseen asiakaspalveluumme – löydämme yhdessä juuri sinulle sopivimman ratkaisun. Halutessasi voit lähettää meille hintatarjouspyynnön Granimaxin verkkosivuilla https://www.granimax.fi/hintalaskuri/